Sairauslomien omailmoituskäytännössä molemmat osapuolet voittavat

Sairauslomien omailmoituskäytännöstä saatiin vihdoin kirjaus Teknologiateollisuuden työehtosopimukseen, vaikkakin vain paikallisensopimisen mallina. Tämä malli on jo pitkään ollut käytäntö toimihenkilöiden osalta. Omailmoituskäytäntö on viime vuosina otettu käyttöön useilla työpaikalla, myös tehdastyöntekijöiden puolella hyvin kokemuksin.

 

Siksi ihmetyttääkin miksi työnantajaliitto suhtautuu tähän käytäntöön niin vastahakoisesti. Työantajalle tästä käytännöstä on syntynyt monissa paikoissa selkeitä säästöjä, työterveyshuollon käyntimaksujen jäädessä pois sitä käytettäessä, myös sairauspoissaolojen päivien määrä on vähentynyt, koska ollaan poissa vain tarpeelliselta tuntuvat päivät, eli ei niitä mitä lääkäri tai terveydenhoitaja määrää.

 

Työehtosopimusta solmiessa, jokaiselle mahdolliselle asialle lasketaan tarkkaan kustannusvaikutus, voisikin leikkisästi ajatella, että työnantajapuolen pitäisi maksaa meille työntekijöille siitä, että suostumme ottamaan käyttöön omailmoituskäytännön. Mutta kun ihan toisissaan ollaan, niin molemmat osapuolet hyötyvät tästä järjestelmästä. Työnantajat säästyvissä kustannuksissa, ja työntekijät siinä, että tässä heitä uskotaan ja luotetaan kuten pitääkin. Siksi olisikin suotavaa, että tämä käytäntö otettaisiin käyttöön kaikilla työpaikoilla. Tässä on kyse myös luottamuksesta, sillä kyllä me työntekijät olemme sen arvoisia